Αρχική arrow Το Γαρδίκι arrow Οι Εκκλησίες
Οι Εκκλησίες του Γαρδικίου Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η SainT   
14.08.06

img_9636Σε μια εποχή που το θρησκευτικό συναίσθημα των απλών ανθρώπων έχει αρχίσει να κλυδωνίζεται, σε καιρούς όπου ο εκκλησιασμός θεωρείται από πολλούς ως μια υποχρέωση και από άλλους ως μια βαρετή και ανούσια συνήθεια, εικόνες όπως αυτές που συναντά κανείς στο όμορφο Γαρδίκι μας αντιστέκονται στην απόλυτη ισοπέδωση, κάνοντας και τον πιο δύσπιστο να αναθεωρήσει!

Από νωρίς το πρωί που ανοίγει ο ναός της Παναγίας μας μέχρι αργά ο βράδυ όπου και θα κλειδώσει, προσέρχονται εκατοντάδες πιστοί – τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες του χωριού μας – για να ανάψουν το κερί τους. Χαρακτηριστικό δε όλων των Γαρδικιωτών, όταν φτάνουν στο χωρίο αλλά και οπωσδήποτε πριν φύγουν, να περάσουν από την εκκλησιά, να ανάψουν το κερί και να προσευχηθούν στην εικόνα της Παναγίας της Γαρδικιώτισσας, για την ασφαλή μετάβαση στον προορισμό τους αλλά και την επάνοδο στο Γαρδίκι την επόμενη χρονιά!

 

Σίγουρα αυτή η εικόνα λέει πολλά. Πώς να παραβλέψεις όμως τις παρακλήσεις του Δεκαπενταύγουστου, τις αγρυπνίες που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν όλο και περισσότερους πιστούς, τον κόσμο που καρτερικά ανεβαίνει για το πανηγύρι του Σωτήρος, τα λεωφορεία από Αθήνα και Πειραιά που καταφθάνουν με τους «τρελαμένους» συγχωριανούς μας για την λειτουργία των Αγίων Αναργύρων, εικόνες που σχετίζονται με την εκκλησιαστική ζωή του χωριού μας. Για το «Πάσχα του καλοκαιριού» και το αδιαχώρητο που δημιουργείται ανήμερα της Παναγίας, δε νομίζω ότι μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Οι διακοπές των Γαρδικιωτών είναι καθορισμένες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλοι οι χωριανοί είναι αποφασισμένοι να ταξιδέψουν από πολύ μακριά για να βρίσκονται αυτήν την ημέρα στο χωριό και να πανηγυρίσουν τη μνήμη της Παναγίας μας.

Και φυσικά, όλα αυτά σε ένα χωριό με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους το χειμώνα, που ασφυκτιεί όμως το καλοκαίρι από τις παιδικές φωνές και το οποίο μετρά έξι (6) ναούς και ένα μοναστήρι!

Δράττοντας λίγο από το χρόνο μας αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μερικές γραμμές και πολλές φωτογραφίες για να σας παρουσιάσουμε τις εκκλησίες του χωριού μας. Σε εσάς που τις έχετε δει για να τις ξαναθυμηθείτε, αλλά και εσάς που δεν τις γνωρίζετε για να τις απολαύσετε.

Γράφει ο SainT