Αρχική arrow Βίντεο arrow Οδηγώντας
Οδηγώντας για το Γαρδίκι


Οδηγώντας προς το Γαρδίκι

Ένα μικρό οδοιπορικό στην ορεινή διάβαση του Ασπροποτάμου, υπό το φως της Ασπροποταμίτικης μουσικής παράδοσης.
Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους δεν μπορούν να βλέπουν ζωντανά αυτές τις εικόνες κάθε χρόνο!


Μπαίνοντας στην ορεινή διάβαση του Ασπροποτάμου, από την Πύλη (=Πόρτα). Ακούμε το Σωτήρη Τόγελο και τον Κώστα Ακρίβο στο τραγούδι της ξενιτιάς "Τι να τον κάνω το Ντουνιά", με το Σπύρο Αναστασίου στο κλαρίνο, το Νίκο Μπιτέλη στο βιολί και τον Σούλη Αβράμη στο λαούτο.
Περνώντας την Ελάτη (Τύρνα), την έδρα του Δήμου Αιθήκων και ανηφορίζοντας προς το Περτούλι. Εκεί στα Περτουλιώτικα λιβάδια, ήταν αναγκαία μια στάση, θα δείτε παρακάτω για ποιό λόγο. Ακούμε το Σωτήρη Σγούρο, σε ένα κλασσικό σκάρο, με το Νίκο Μπιτέλη στο βιολί, και έπειτα το Σωτήρη Γοργογέτα στο τραγούσι "Θα παραγγείλω στα βουνά", πάλι με το Σωτήρη Σγούρο στο κλαρίνο, το Σωτήρη Τόγελο στο λαούτο και τον Αλέκο Χλίβα στο ακκορντεόν.
Δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον για να εμπνευστεί κανείς και να αποδώσει τη μουσική μας παράδοση, από το ίδιο το περιβάλλον όπου αυτή δημιουργήθηκε. Και τα Περτουλιώτικα λιβάδια είναι ένα τέτοιο ιδανικό μέρος, πλούσιο σε φυσικούς ήχους, που αποτέλεσαν το πρώτο ερέθισμα για το λαϊκό δημιουργό. Δυστυχώς ο χρόνος πίεζε, και γράψαμε μόνο δύο τραγούδια:

α) "Στη βρύση παραμόνευα", από τον αξέχαστο Δημοσθένη Βλαχαγγέλη (Καλατζάκο). Τραγουδά και παίζει λαουτοκίθαρο ο Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης, κλαρίνο ο Γιώργος Κολτσίδας, βιολί ο Γιάννης Σούλτης και τουμπελέκι ο Δημήτρης Τσάκαλος.
β) "Εσείς βουνά μου πράσινα", και για κλείσιμο το "Γαϊτανάκι", με βιολί παρακαλώ. Τραγουδά και παίζει λαουτοκίθαρο ο Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης, κλαρίνο ο Γιώργος Κολτσίδας, βιολί ο Γιάννης Σούλτης και τουμπελέκι ο Δημήτρης Τσάκαλος.
Περνώντας τo Νεραϊδοχώρι (ή Χατζηπέτρι, ή Βετερνίκ) και ανηφορίζοντας. Ακόμα λίγα χιόνια συντροφεύουν τις κορυφές των Τζουμέρκων. Ακούμε το Σωτήρη Σγούρο (φωνή & κλαρίνο), σε ένα από τα κλασσικότερα τσάμικα του Ασπροποτάμου, "Για μένα βρέχουν τα βουνά". Συνοδεύει ο Σωτήρης Τόγελος στο λαούτο και ο Αλέκος Χλίβας στο ακκορντεόν.
Ανεβαίντας προς τη Δέση, ξεπροβάλλει μπροστά μας σιγά σιγά ο ορεινός όγκος της Κουρούνας και της Κακαρδίτσας. Ακούμε το Γιάννη Γκουζιώτη, σε ένα χαρακτηριστικό της τάβλας, "Εσείς βουνά του Ασπροπόταμου", από το 4ο CD του αφιερώματος του Δήμου Τρικκαίων στην μουσική παράδοση των Τρικάλων. Συνοδεύει ο Σωτήρης Σγούρος στο κλαρίνο.
Το τελευταίο -και πιο επίπονο- κομμάτι της διαδρομής. Περνάμε τη Δέση, τη γέφυρα του Αλεξίου και το διχασμό του δρόμου (για Γαρδίκι αριστερά, για διερυμένη κοινότητα Ασπροποτάμου δεξιά), την παλιά γέφυρα Μπέλεϊ που διασχίζει το Γαρδικιώτικο ρέμα, τις συνεχείς στροφές έπειτα και φτάνουμε στη βρύση του Κόμανου. Ανταμοιβή για τον ταξιδιώτη, η θέα του αμφιθεατρικού Γαρδικίου και των γύρω ορεινών σχηματισμών.
Ακούμε αρχικά τα τραγούδια "του Άσπρου το γκιοφύρι", "Μα το σταυρό να που 'κανα", και "Όνειρο" από το CD "Ζυγουριάρης", όπου τραγουδά ο Σωτήρης Τόγελος, παίζει κλαρίνο ο Σωτήρης Σγούρος, λαούτο ο Θρασ. Φιλίππου, κιθάρα ο Σούλης Αβράμης και κρουστά ο Θ. Μούτος. Έπειτα, φτάνοντας στο Γαρδίκι, ακούμε τα "Παιδιά απ' τον Ασπροπόταμο", από ένα παλιό αφιέρωμα της ΕΤ1 στο Γαρδίκι, με το Σωτήρη Γοργογέτα να τραγουδά, το Σωτήρη Σγούρο στο κλαρίνο, το Νίκο Μπιτέλη στο βιολί και το Θρασ. Φιλίππου στα λαούτο.