Αρχική arrow Αρχείο arrow Τα νέα μας arrow Aπροστάτευτα τα μνημεία των χωριών μας! 
Aπροστάτευτα τα μνημεία των χωριών μας! Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η DrGolis   
23.03.08

paraΑυτή τη φορά δυστυχώς η δημοσίευση μας δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Μάθαμε από το tamos.gr της Τζούρτζιας αλλά και το lipinitsa.gr της Ανθούσας τα άσχημα μαντάτα για την παραβίαση των εκκλησιών όμορων χωριών του Ασπροποτάμου.

Γράφει η Βάσω Μαυρομάτη από Τζούρτζια:

"Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι αδίστακτοι αρχαιοκάπηλοι άνοιξαν τις εκκλησίες των 3 χωριών τα ξημερώματα της Τρίτης 18 Μαρτίου.

Στην Τζούρτζια λεηλάτησαν την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σήμερα ανέβηκε η εκκλησιαστική επιτροπή η οποία και διαπίστωσε την κλοπή συνολικά 37 εικόνων. Πήραν σχεδόν όλες τις εικόνες από το τέμπλο της εκκλησίας, την παλιά ασημένια εικόνα της Αγίας Παρασκευής και κάποια άλλα παλιά ιερά σκεύη.
Επίσης άνοιξαν τον Άγιο Γιώργη από όπου και πήραν και από εκεί την παλιά εικόνα...


Συζητήστε το στο φόρουμ (0 δημοσιεύσεις)


...Στην Ανθούσα έγινε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, αντιγράφω από το lipinitsa.gr:

"Συγκεκριμένα εκλάπη μεγάλος αριθμός εικόνων και ιερών σκευών ανεκτίμητης αξίας. Οι ιερόσυλοι έφτασαν στο σημείο να ξηλώσουν κυριολεκτικά και να μεταφέρουν μέχρι και το ξυλόγλυπτο βημόθυρο της ωραίας πύλης και το ελεφάντινο αναλόγιο του ψάλτη στους Άγιους Πάντες.
Από την Άγια Παρασκευή αφαιρέθηκε σχεδόν όλο το ξυλόγλυπτο τέμπλο πάνω στο οποίο βρισκόταν η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας που χρονολογείται από το 1717, καθώς και όλες οι εικόνες."

Το Χαλίκι στάθηκε πιο τυχερό, μόνο 2 εικόνες από την Αγία Παρασκευή, ίσως γιατί τους άκουσε ο Χρήστος ο Ζαχαρής που ζει μόνιμα και τους τρόμαξε.

Γλύτωσε λοιπόν η Τζούρτζια την πυρπόληση των Γερμανών πριν από 50 χρόνια και ότι σώθηκε τότε, χάθηκε το 2008.
Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, είτε με την ψήφο μας, είτε με την αδιαφορία μας και τη σιωπή μας, για την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό.
Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει καμία στοιχειώδη πρόβλεψη, θα μπορούσαν να υπάρχουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, θα μπορούσε να μένει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ φύλακας.
Πρέπει να ενδιαφερθεί σοβαρά η Κοινότητα, η Νομαρχία, η Εφορία Βυζαντινών μνημείων, η Αδελφότητα. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της Τζούρτζιας αλλά όλων των ορεινών χωριών.
Έστω και την ύστατη στιγμή ας κάνουμε κάτι, γιατί ο ερχόμενος χειμώνας θα έρθει και καμιά μέρα θα μας κλέψουν και τους τοίχους..."


Νομίζω συμφωνούμε όλοι με τα όσα εύστοχα τονίζονται παραπάνω. Εκφράζουμε τη λύπη και τη συμπαράστασή μας στα χωριά που επλήγησαν από τους ιερόσυλους. Το ερώτημα είναι μήπως έχουν προκληθεί ζημιές και σε δικές μας εκκλησίες, ή αν τη γλυτώσαμε αυτή τη φορά, μήπως έχουμε κι εμείς σειρά...

Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα, όπως είναι προφανές. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα ορεινά μας μνημεία να άντεξαν εκεί περήφανα τόσες δεκαετίες -αν όχι εκατονταετίες- και να τα αφήσουμε εμείς σήμερα, με τόσα μέσα και δυνατότητες, να καταστραφούν εξαιτίας της αδιαφορίας μας. Περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια.
 
< Προηγ.   Επόμ. >